Table of Contents

Το να περπατάς άσκοπα στα στενά και πολύχρωμα δρομάκια του είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Τα Χανιά έχουν ένα όμορφο ενετικό λιμάνι και πολλά όμορφα παλιά κτίρια, οθωμανικής κληρονομιάς.
Γνωρίζουμε ήδη ότι η Κρήτη είναι ένας παράδεισος και οι παραλίες της είναι καταπληκτικές, αλλά οι πόλεις της έχουν πολλά πράγματα να κάνετε. Σε αυτήν την ανάρτηση θα σας πω τι να δείτε και να κάνετε στα Χανιά , την πιο γοητευτική πόλη της Κρήτης, θα προσθέσω επίσης μερικές εξαιρετικές επιλογές διαμονής στην πόλη και ταξιδιωτικές συμβουλές.
01
of 10
Κάντε μια βόλτα στο Ενετικό λιμάνι
Το Ενετικό λιμάνι είναι αναμφίβολα το πιο όμορφο μέρος της πόλης. Χτίστηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας και συγκεκριμένα μεταξύ 1320 και 1356. Ήταν πολύ σημαντικό στρατιωτικό λιμάνι για τα βενετικά στρατιωτικά πλοία και για το εμπόριο.
Έγινε μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου.
Τον 16ο αιώνα στο λιμάνι σημειώθηκαν αρκετές αλλαγές λόγω της μεγάλης τουρκικής απειλής. Έφτιαξαν ένα φρούριο στην είσοδο του λιμανιού (El Fuerte Φιρκάς ) και έκανε κάποιες αλλαγές στην οχύρωση της πόλης.
Μετά την τουρκική εισβολή, το λιμάνι παρέμεινε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Στις μέρες μας είναι περισσότερο τουριστικό λιμάνι, με καραβάκια, γιοτ… Ακόμα κι έτσι, είναι ένα πολύ ωραίο μέρος για περπάτημα, με υπέροχη ατμόσφαιρα και πολλά μπαρ και εστιατόρια για να φάτε.
02
of 10
Βρείτε τα επτά ενετικά ναυπηγεία
Δίπλα στο φρούριο Φιρκά , μπορείτε να δείτε τα επτά ενετικά ναυπηγεία. Είναι μια όμορφη εικόνα που μας κάνει να πάμε πίσω στο χρόνο και να φανταστούμε πώς ήταν το λιμάνι στα χρόνια της Ενετοκρατίας.
03
of 10
Επισκεφθείτε το Τζαμί των Γενιτσάρων
Το Τζαμί των Γενιτσάρων βρίσκεται στο ενετικό λιμάνι και είναι ένα από τα ομορφότερα κτίρια των Χανίων. Είναι το παλαιότερο οθωμανικό κτίριο στο νησί της Κρήτης. Χτίστηκε το έτος 1645 όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Χανίων. Ο μιναρές του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε, και το κτίριο έπαψε να χρησιμοποιείται ως τζαμί το 1923. Από τότε έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορα πράγματα όπως π.χ. ένα εστιατόριο, μια καφετέρια, ακόμη και ως το τουριστικό γραφείο της πόλης.
04
of 10
Περπατήστε στο El Barrio de Topanas
Τοπανάς , το όνομα αυτής της γειτονιάς, χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Προέρχεται από την τουρκική λέξη TOP που σημαίνει κανόνι. Και είναι γιατί εκείνη την εποχή χρησιμοποιήθηκε το El Barrio για τη διατήρηση των κανονιών των Χανίων.
Αυτή τη στιγμή, το El Barrio de Topanas είναι αναμφίβολα το πιο όμορφο στην πόλη. Τα στενά της δρομάκια, τα βενετσιάνικα αρχοντικά της και τα εσωτερικά της αίθρια κάνουν αυτή τη γειτονιά ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος και ιδανικό για μια απογευματινή βόλτα άσκοπα.
05
of 10
Φάρος Χανίων
Τον φάρο θα τον βρείτε στο ενετικό λιμάνι. Είναι αιγυπτιακός φάρος και είναι ο μεγαλύτερος σωζόμενος στο νησί της Κρήτης. Αυτός ο φάρος χτίστηκε από τους Ενετούς στα τέλη του 16ου αιώνα με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως προστασία. Κατά την Τουρκοκρατία ο φάρος χρησιμοποιήθηκε ως μιναρές.
Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ερήμωσε και το 2005 ξαναχτίστηκε όπως το ξέρουμε σήμερα.
06
of 10
Σπλάντζια , μια άλλη γειτονιά στα Χανιά που δεν πρέπει να χάσετε
Splanzia είναι η τουρκική συνοικία της πόλης. Όταν έφτασαν στα Χανιά, εγκαταστάθηκαν στη Σπλάντζια και στο Καστέλι . Ενώ οι χριστιανοί βρίσκονταν ακόμη στο δυτικό τμήμα της πόλης.
Λόγω των θρησκευτικών τους συνηθειών και αναγκών, αναγκάστηκαν να αναμορφώσουν πολλά κτίρια βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, έτσι υιοθέτησαν μεγάλη επιρροή από την τουρκική αρχιτεκτονική. Μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά. Έτσι, μπορείτε να βρείτε κτίρια που έχουν ένα σαφές μείγμα μεταξύ των δύο πολιτισμών και θρησκειών. Σαφέστατο παράδειγμα είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που στεγάζει ταυτόχρονα καμπαναριό και μιναρέ. Αυτό δείχνει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα αυτής της πόλης. Είναι πολύ ενδιαφέρον να περπατάς στους δρόμους του και να βρεις μοναδικές συγχωνευμένες γωνιές που συνδυάζονται τέλεια.
07
of 10
Γνωρίστε τον Καθεδρικό Ναό των Χανίων
Ένα άλλο από τα κτίρια που δεν μπορείτε να χάσετε στα Χανιά είναι ο καθεδρικός ναός του. Η σημερινή κατασκευή χρονολογείται από το 1860 και χτίστηκε στον ίδιο χώρο όπου υπήρχε εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, που χρονολογείται από τον δέκατο τέταρτο αιώνα.
Το 1645, επί Τουρκοκρατίας, ο καθεδρικός ναός μετατράπηκε σε σαπωνοποιείο.
08
of 10
Πηγαίνετε να βρείτε τα τείχη της πόλης
Στα Χανιά υπάρχουν δύο είδη τειχών: το ενετικό και το βυζαντινό. Τα πρώτα χτίστηκαν από τους Ενετούς μετά την απειλή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο αποφάσισαν επίσης να χτίσουν τα αντίστοιχα τείχη τους για να προστατευτούν.
Τα ενετικά τείχη των Χανίων σχεδιάστηκαν από τον στρατιωτικό αρχιτέκτονα Michele Sanmicheli το έτος 1538. Ολοκληρώθηκαν 20 χρόνια αργότερα, το έτος 1558. Είχαν ύψος πάνω από 20 μέτρα και διακρίνονται ακόμα στο δυτικό τμήμα της πόλης.
Τα βυζαντινά τείχη βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και είναι πολύ παλαιότερα. Μάλιστα, αυτό το αμυντικό σύστημα χτίστηκε τον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ. στα θεμέλια των ελληνιστικών τειχών για να προστατεύσει την πόλη από τους Άραβες. Στη Σήφακα δρόμο μπορείτε να δείτε ένα καλό τμήμα αυτού του τοίχου.
09
of 10
Αγορά Χανίων
Λατρεύω τις αγορές. Αν έχετε ήδη διαβάσει αρκετά από τα άρθρα μου, θα ξέρετε ότι δεν υπάρχει πόλη που να επισκέπτομαι και να νοσταλγώ την αγορά της.
Η αγορά των Χανίων βρίσκεται σε ένα ιστορικό κτήριο που χρονολογείται από το 1911. Εκεί θα βρείτε φρέσκα, χειροποίητα προϊόντα… χαθείτε ανάμεσα στους πάγκους με φρούτα, φάτε ένα κομμάτι, απολαύστε την ατμόσφαιρα και αγοράστε μερικά χειροποίητα προϊόντα ως αναμνηστικό.
10
of 10
Ταμπακαριά
Τα Ταμπακαριά είναι συνοικία της πόλης των Χανίων. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, κατά την περίοδο της Αιγυπτιακής Κρήτης, εδώ χτίστηκαν βυρσοδεψεία για την επεξεργασία του δέρματος. Κατά τη δεκαετία του 1950 υπήρχαν περισσότερα από 80 βυρσοδεψεία, ενώ σήμερα λειτουργούν μόνο έξι. Είναι κάτι ενδιαφέρον να επισκεφθώ που μου θύμισε πολλές από τις αραβικές χώρες που έχω επισκεφτεί.