Αυτή η παράκτια πόλη στην Πορτογαλία είναι ένα κρυμμένο διαμάντι – με γραφικές παραλίες, όμορφη αρχιτεκτονική και λίγα πλήθη

Όταν ακούτε για την Πορτογαλία, σας έρχονται στο μυαλό δημοφιλείς πόλεις όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο ή οι όμορφες παραλίες της περιοχής Algarve. Ωστόσο, η χώρα που είναι γνωστή για τα εντυπωσιακά θαλασσινά της, τα βραβευμένα κρασιά της και τις πιο ήπιες θερμοκρασίες είναι επίσης γεμάτη από φυσικά, πολιτιστικά και ιστορικά θαύματα.

Σε απόσταση λιγότερο από μία ώρα από τη Λισαβόνα, η Azenhas do Mar είναι μια εκπληκτική παραθαλάσσια πόλη με μόλις 800 κατοίκους. Βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου δίπλα στη θάλασσα, με λευκά σπίτια που αποπνέουν μια ελληνική αίσθηση.

Πριν μπείτε στο χωριό, σταματήστε στο απέναντι παρατηρητήριο για να δείτε το πορτογαλικό κόσμημα. Αν η μέρα είναι ζεστή και η θάλασσα ήρεμη, μπορεί να αποτελέσει μια δελεαστική πρόσκληση για μπάνιο στη φυσική πισίνα στη βάση του βραχώδους τοίχου, που φέρεται να χαράχτηκε στα μέσα του 20ου αιώνα. Όταν η παλίρροια είναι υψηλή, η πισίνα γίνεται αόρατη και θα βλέπετε μόνο τα κύματα να σκάνε πάνω στον τεράστιο βράχο.

Η προέλευση του χωριού δεν είναι πλήρως γνωστή, αλλά συνδέεται με τους διάφορους νερόμυλους που ονομάζονται azenhas, οι οποίοι έδωσαν στο μέρος το όνομά του- εικάζεται ότι οι πρώτοι νερόμυλοι εδώ ήταν από την περίοδο της αραβικής κατοχής. Η τοπική παράδοση είχε ως κύριες δραστηριότητες τη γεωργία, το άλεσμα, την αλιεία και τη συλλογή οστρακοειδών, ενώ η ανάπτυξή του ως παραθαλάσσιο θέρετρο συνέβη μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1930, όταν εγκαινιάστηκε το τραμ της Σίντρα. Αν βρίσκεστε στο ιστορικό κέντρο (Σίντρα), η διαδρομή προς την Αζένχας θα διαρκέσει 15 έως 20 λεπτά με το λεωφορείο- είναι επίσης δυνατό να επισκεφθείτε το διάσημο Cabo da Roca, το δυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης, την ίδια ημέρα.

Εκτός από το να θαυμάσουν το τοπίο, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τοπικές λιχουδιές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Δίπλα στην πισίνα του ωκεανού βρίσκεται ένα δημοφιλές εστιατόριο που βρίσκεται μέσα στο βράχο με πολλές επιλογές καθισμάτων, ένα από τα οποία είναι ανοιχτό με θέα στη θάλασσα. Εκτός από την παραλία, είναι συναρπαστικό να περπατήσετε στο χωριό, παρατηρώντας τα κτίρια που ακολουθούν την τάση της “μαλακής πορτογαλικής”, ένα τοπικό αρχιτεκτονικό στυλ.

Συνολικά, το Azenhas do Mar είναι ένα γραφικό μέρος, ιδανικό για να χαλαρώσετε, να απολαύσετε την όμορφη θέα, να εκτιμήσετε τη σιωπή και να το επισκεφθείτε χωρίς βιασύνη. Είναι ακόμη δυνατό να διανυκτερεύσετε σε ένα από τα σπίτια του χωριού, που διατίθενται σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες για εποχιακές ενοικιάσεις.

Το τοπίο Azenhas do Mar μοιάζει με καρτ ποστάλ, είναι ακόμα άγνωστο σε πολλούς ξένους και δημοφιλές στους Πορτογάλους, τόσο πολύ που έχει χρησιμεύσει ως έμπνευση για διάσημους συγγραφείς όπως ο José Saramago, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το μέρος είναι ιδανικό για μια χαλαρωτική απόδραση, για να νιώσετε και να ακούσετε την ενέργεια της θάλασσας, μακριά από τα πλήθη.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Related Posts

Next Post