Τα 8 Καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Ρώμη

Η Ρώμη είναι μια πόλη με στρώματα που εκτείνονται αιώνες πίσω. Τη μια στιγμή περνάτε από ένα σύγχρονο κτίριο, την άλλη κοιτάζετε δωρικούς κίονες από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία, ένα παλάτι της Αναγέννησης που σχεδίασε ο Μιχαήλ Άγγελος ή μια πλατεία γύρω από ένα σιντριβάνι μπαρόκ που σχεδίασε ο Μπερνίνι.

Υπάρχουν ορισμένες πόλεις – Νέα Υόρκη, Λονδίνο – που προσφέρουν τόσα πολλά αξιοθέατα, που δεν μπορείτε παρά να δημιουργήσετε μια λίστα για να τα τσεκάρετε. Και υπάρχουν και άλλες, όπου απλά θέλεις να περιπλανηθείς και να απορροφήσεις την ατμόσφαιρα και την αισθητική όλων αυτών.

Η Ρώμη είναι και τα δύο.

Κατά κάποιο τρόπο, μοιάζει με χωριό, με τη σεβάσμια, σοφή ατμόσφαιρά της, και κατά κάποιο άλλο τρόπο με κοσμοπολίτικη πόλη, αφού υπάρχουν τόσα πολλά μουσεία, ιστορικά μνημεία και υπέροχα εστιατόρια.

Προφανώς, είναι αδύνατο να τα δείτε όλα με μία επίσκεψη. Αυτό συμβαίνει όταν έχεις μια πόλη εκατομμυρίων που χρονολογείται εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια.

Το οποίο θέτει το ερώτημα: Τι πρέπει να κάνετε όταν μπορεί να μην ξαναγυρίσετε ποτέ; Πώς αποφασίζεις τι να κάνεις;

Για να σας βοηθήσω να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον περιορισμένο χρόνο σας σε αυτή την εμβληματική πρωτεύουσα, ακολουθεί ο κατάλογος με τα κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Ρώμη:

01
of 08
Περιήγηση με τα πόδια

Λατρεύω τις περιηγήσεις με τα πόδια. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να μάθεις για έναν προορισμό. Σας προτείνω το Ultimate Free Walking Tour της Ρώμης ή το New Rome Free Tours. Καλύπτουν όλα τα σημαντικότερα σημεία και μπορούν να σας γνωρίσουν την πόλη με χαμηλό προϋπολογισμό. Απλά φροντίστε να δώσετε φιλοδώρημα στον ξεναγό σας στο τέλος.

Αν ψάχνετε για μια ξεναγήσεις επί πληρωμή που ξεπερνούν τα όρια, επισκεφθείτε την Take Walks, η οποία προσφέρει μια από τις καλύτερες περιπατητικές περιηγήσεις στη Ρώμη, με ειδικούς ξεναγούς που μπορούν να σας μεταφέρουν τα καλύτερα αξιοθέατα στα παρασκήνια. Μπορούν να σας βάλουν στα παρασκήνια όπως καμία άλλη εταιρεία ξεναγήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης πρόσβασης στην Καπέλα Σιξτίνα και των ξεναγήσεων στο Κολοσσαίο χωρίς ουρά.

02
of 08
Το Κολοσσαίο

Αυτό το αμφιθέατρο του πρώτου αιώνα, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και εντυπωσιακά αξιοθέατα στον κόσμο, είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ρώμης. Υπήρχαν 80 είσοδοι/έξοδοι σε αυτό το σούπερ στάδιο: 76 για τους παρευρισκόμενους/θεατές, 2 για τους συμμετέχοντες (δηλ. τους μονομάχους) και 2 για τον αυτοκράτορα. Αν και ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται υπερβολικός, το Κολοσσαίο μπορούσε να χωρέσει 50.000 ανθρώπους την εποχή του και η είσοδος και η έξοδός τους έπρεπε να γίνεται γρήγορα.

Αγοράστε τα εισιτήριά σας για την είσοδό σας στην κοντινή είσοδο του Παλατινού λόφου στη Via San Gregorio 30, όπου η ουρά είναι πολύ μικρότερη, ή αγοράστε τα online (το εισιτήριό σας παρέχει πρόσβαση στον Παλατινό λόφο και στη Ρωμαϊκή Αγορά).

03
of 08
Η Ρωμαϊκή Αγορά

Κάποτε το κέντρο του γνωστού κόσμου, η Ρωμαϊκή Αγορά σήμερα μπορεί να είναι απλώς κούτσουρα από μάρμαρο και μισογκρεμισμένοι ναοί, αλλά είναι ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη της πόλης. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε λίγο τη φαντασία σας, αλλά αυτή η έκταση από χώμα και μάρμαρο ήταν κάποτε πολύβουη, γεμάτη καταστήματα, υπαίθριες αγορές και ναούς.

Η Via Sacra είναι ο κεντρικός δρόμος που διασχίζει την Αγορά, το σημείο όπου ξεκινούσαν ή τελείωναν όλοι οι δρόμοι της αυτοκρατορίας. Όταν η αυτοκρατορία έπεσε, η Αγορά έγινε βοσκότοπος για τα αγροτικά ζώα- ήταν γνωστή στο Μεσαίωνα ως Campo Vaccino, ή αγρόκτημα αγελάδων. Με την πάροδο των αιώνων, μεγάλο μέρος του μαρμάρου λεηλατήθηκε, και η περιοχή τελικά θάφτηκε, καθώς το κέντρο της Ρώμης μετατοπίστηκε. Μόλις τον 19ο αιώνα οι αρχαιολόγοι άρχισαν να κάνουν ανασκαφές και να ανακαλύπτουν ξανά την Αγορά.

04
of 08
Εξερευνήστε τα Μουσεία του Βατικανού

Τα Μουσεία του Βατικανού, όπου στεγάζεται η περίφημη Καπέλα Σιξτίνα, περιλαμβάνουν τέσσερα μίλια δωματίων και διαδρόμων που κοσμούνται με μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο. Εκτός από το αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου στην οροφή του παρεκκλησίου, υπάρχουν αίθουσες με τοιχογραφίες του Ραφαήλ και πίνακες του Ντα Βίντσι, του Τιτσιάνο, του Καραβάτζιο και του Φρα Αντζέλικο, μεταξύ άλλων, καθώς και αίθουσες και αίθουσες με αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα, αιγυπτιακές μούμιες και ετρουσκικά κειμήλια.

05
of 08
Επίσκεψη στη Santa Maria del Popolo

Αυτή η εκκλησία σε μια από τις ομορφότερες πλατείες της Ρώμης λέγεται ότι βρίσκεται στο σημείο όπου θάφτηκε ο αυτοκράτορας Νέρωνας. Μια χιλιετία μετά το θάνατό του, υπήρχαν ακόμα ιστορίες για φαντάσματα και φαντάσματα που στοίχειωναν το μέρος, οπότε ο Πάπας έχτισε εκεί μια εκκλησία για να καταπνίξει τα στοιχειά. Αυτό πέτυχε.
Μέρη της εκκλησίας έχουν ανασχεδιαστεί στο πέρασμα των αιώνων, όπως η αψίδα από τον Μπραμάντε και οι τοιχογραφίες σε ορισμένα από τα παρεκκλήσια από τον Πιντουρίκιο. Αλλά η πραγματική έλξη είναι οι δύο πανέμορφοι πίνακες του Καραβάτζιο που εκτίθενται στο παρεκκλήσι, ακριβώς αριστερά της Αγίας Τράπεζας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται γι’ αυτούς, αλλά το παρεκκλήσι Chigi σχεδιάστηκε από τον Ραφαήλ και ολοκληρώθηκε από τον Μπερνίνι, οπότε μην το χάσετε ούτε αυτό.

06
of 08
Δείτε την Piazza Navona

Η πιο δημοφιλής πλατεία της Ρώμης ξεκίνησε ως αρχαίο ρωμαϊκό τσίρκο (όπως μαρτυρά το οβάλ σχήμα της), όπου διεξάγονταν ιπποδρομίες και άλλες αθλητικές εκδηλώσεις. Σήμερα, το κύριο άθλημα είναι να κάθεστε σε μια υπαίθρια καφετέρια και να πίνετε ένα ποτό, ενώ χαζεύετε τουρίστες και ντόπιους. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το καλύτερο σιντριβάνι του Μπερνίνι στο κέντρο της πλατείας, το Fontana dei Quattro Fiumi (Σιντριβάνι των τεσσάρων ποταμών). Πρόκειται για ένα καθαρό δράμα που έχει αποτυπωθεί σε πέτρα.

07
of 08
Τα Ισπανικά Σκαλοπάτια

Τα πιο διάσημα σκαλιά του κόσμου ολοκληρώθηκαν το 1725 με σκοπό να διευκολύνουν την ανάβαση των εκκλησιαζομένων στον τότε λασπωμένο λόφο προς την εκκλησία Trinità dei Monti. Στο κάτω μέρος των σκαλοπατιών υπάρχει ένα σεμνό σιντριβάνι του Μπερνίνι. Το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι η ισπανική πρεσβεία βρισκόταν επί μακρόν στην πλατεία όπου εκβάλλουν οι σκάλες.
Ένας πρόσφατος νόμος απαγορεύει το κάθισμα στα σκαλοπάτια, οπότε η πατροπαράδοτη παράδοση του να τρώτε παγωτό χαλαρώνοντας στα σκαλοπάτια είναι πλέον απλώς μια ανάμνηση. Αξίζει όμως να περπατήσετε μέχρι τα σκαλιά.

08
of 08
Το Πάνθεον

Χτισμένος γύρω στο 125 μ.Χ., αυτός ο “ναός για όλους τους θεούς” είναι ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή κτίρια που σώζονται ακόμα από την αρχαιότητα και είναι ένα απόλυτο must-see οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (αν και το πρωί είναι το λιγότερο γεμάτο). Ο επαναστατικός τότε σχεδιασμός της ροτόντας έγινε το πρότυπο για τα κτίρια για αιώνες μετά. Σήμερα το Πάνθεον είναι ο τόπος τελευταίας ανάπαυσης για μερικούς από τους πιο διάσημους πολίτες της Ιταλίας, όπως ο καλλιτέχνης Ραφαήλ, ο βασιλιάς Βιτόριο Εμανουέλε Β’, ο βασιλιάς Ουμπέρτο Α’ και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Σαβοΐας.

Related Posts

Next Post